Menneet vuodet

 

Saarlahti, Äänekoski

Saarlahden tila sijaitsee Keski-Suomessa Äänekoskella. Tilan talouskeskus on Kuhnamo-järven rannalla. Omat pellot ovat pääosin talouskeskuksen läheisyydessä. Tilan kokonaispinta-ala on noin 140 ha ja päätuotantosuuntana on viljanviljely ja metsätalous.

 

saarlahti_vanha.jpgTilan ostivat 1900-luvun alussa Konsta ja Hilma (os. Hyytiäinen) Linna. Vuonna 1946 tila siirtyi heidän pojalleen Eeti Linnalle ja hänen vaimolleen Ainolle (os. Siik). Vuonna 1966 tilan omistajiksi tulivat Heikki ja Helvi (os. Sohlman) Linna, tuohon aikaan Saarlahden kokonaispinta-ala oli noin 95 ha. Viimeisin tilakauppa on tehty vuonna 2001, jolloin tila siirtyi nykyiselle omistajalleen Mikko Linnalle. Saarlahden tilaan kuuluu nykyisin myös Äänekoskella sijaitsevat tilat Kevätlampi ja Tannermäki.

 

saarlahti_isoaitta.jpgVuosien varrella tilan päätuotantosuuntana on ollut maidon-, naudanlihan- sekä kananmunientuotanto. Viljanviljelyyn siirryttiin 1990-luvun lopulla. Tilan pihapiiristä löytyy mm. kaksi vanhaa aittarakennusta, myös nykyinen asuinrakennus on rakennettu osittain jo 1800-luvulla.

 

Mäkelä, Orivesi

Mäkelän tila sijaitsee Pirkanmaalla Oriveden Eräjärvellä. Mäkelän tilan pellot ovat talouskeskuksen läheisyydessä. Tilan kokonaispinta-ala on noin 150 ha ja päätuotantosuuntana on viljanviljely ja metsätalous.

 

orivesi_vanha.jpgTilan ostivat vuonna 1945 karjalaiset Antti ja Saima (os. Partanen) Vallittu. Vuonna 1960 tila siirtyi Hannu ja Selma (os. Vallittu) Helmiselle, tuolloin oli tilan kokonaispinta-ala noin 40 ha. Viimeisin omistajanvaihdos tapahtui vuonna 2007, kun tila siirtyi Johanna Helmiselle. Vuosien varrella Mäkelän tila on ollut kaksi kertaa perikunnan omistuksessa. Mäkelän  tilaan kuuluvat lisäksi Oriveden Eräjärvellä sijaitsevat tilat Koturi, Kortelahti, Vuori ja Rajamäki sekä Saarijärvellä oleva Kurenmäki-niminen metsätila.

 

Tilan päätuotantosuuntana oli aina 1990-luvun loppupuolelle maidontuotanto, jolloin siirryttiin naudanlihantuotannon kautta viljanviljelyyn. Lähes kaikki tilan rakennukset on rakennettu 1960-luvun jälkeen. Vanhoja alkuperäisiä rakennuksia pihapiirissä ovat vain aitta ja riihi. Nykyisin entisessä navettarakennuksessa toimii puusepänverstas Helmipuu Oy.